werkwijze

werkwijze


Het vormgeven van een proefschrift is maatwerk. Elk proefschrift is uniek en heeft daarom een daarbij passende benadering en uitwerking nodig. De werkwijze die ik bij het vormgeven van ieder proefschrift hanteer is echter in hoofdlijnen hetzelfde.


kennismakingsgesprek

Indien je besloten hebt om je proefschrift, of een gedeelte daarvan, door DivingDuck Design te laten vormgeven, bespreken we in een kennismakingsgesprek je wensen en eventuele ideeën. Om een beeld te krijgen van het onderwerp van je proefschrift hoor ik graag waar het onderzoek over gaat, zodat ik daarbij een passend ontwerp kan maken.

Dit gesprek kan bij mij thuis in Haarlem plaatsvinden, via de telefoon, via Skype of op een voor ons beiden handige andere locatie.


ontwerp omslag

Met alle input, ideeën en materiaal ga ik vervolgens aan de slag.

Meestal start ik met het ontwerpen van de omslag. Afhankelijk van de besproken ideeën maak ik 2 of 3 voorstellen. Na jouw feedback/reactie werk ik vervolgens een definitief ontwerp uit.


hoofdstukintroductiepagina’s (hierna kortweg intro-pagina’s of chapter-intro’s genoemd)

In een proefschrift wordt een nieuw hoofdstuk vaak aangekondigd door een tweetal intro-pagina’s. Dit is een spread (= naast elkaar liggende linker en rechterpagina) met daarop het hoofdstuknummer, de titel van het hoofdstuk en de eventuele publicatiegegevens. Deze intropagina’s ontwerp ik in dezelfde stijl als de omslag, zodat de vormgeving een mooi geheel vormt. Hiervoor maak ik wederom een voorstel waarop je kunt reageren, waarna ik de intro-pagina’s definitief maak.


benodigd beeldmateriaal

Het benodigde beeldmateriaal voor de omslag en de intro-pagina’s kun je natuurlijk zelf aanleveren. Misschien heb je tijdens je onderzoek mooie foto’s gemaakt die we kunnen gebruiken of heb je ergens anders een mooie afbeelding of afbeeldingen gevonden die je mag gebruiken. Het is ook mogelijk om afbeeldingen te laten tekenen of fotograferen door DivingDuck Design. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn, bespreken we in overleg. DivingDuck Design werkt ook met afbeeldingen van stockbureau’s (bijvoorbeeld iStock). Daar is een grote keuze aan afbeeldingen van professionele kwaliteit te koop op allerlei gebieden.


vormgeving binnenwerk

De vormgeving van het binnenwerk (= deel van een boek dat niet tot de omslag wordt gerekend) leid ik bij voorkeur af van het ontwerp van de omslag. Dit wil over het algemeen zeggen dat dezelfde lettertypes terug komen in de koppen van het binnenwerk. Maar ook andere grafische elementen kunnen we terug laten komen.

Naar aanleiding van de besproken wensen voor de uitstraling die je je proefschrift wilt geven (klassiek of juist strak en modern) maak ik wederom 2 of 3 voorstellen met verschillende lettertypen voor de koppen, de alinea-tekst en een opzet voor de vormgeving van tabellen e.d. Nadat je helemaal tevreden bent over de vormgeving van het binnenwerk, ga ik al het materiaal voor je proefschrift per hoofdstuk in de gekozen layout zetten. Zodra een hoofdstuk klaar is, krijg je die toegemaild voor goedkeuring.


uitnodiging/boekenlegger

Als je de gegevens hebt voor de uitnodiging van je promotie en de aansluitende receptie en/of feest, dan kan de boekenlegger/uitnodiging gemaakt worden. Uiteraard weer geheel in dezelfde stijl van de omslag.


PowerPoint-template

Voor het lekenpraatje op de dag van de promotie, kan DivingDuck Design een PowerPoint template verzorgen die wederom past bij de vormgeving van je proefschrift.


aanleveren bestanden aan drukker

Als alle drukklare bestanden door jou zijn goedgekeurd, kan DivingDuck Design ze voor je naar de drukker sturen en het contact daarover met de drukker verzorgen. Uiteraard kun je dat desgewenst ook zelf doen.

Het is ook mogelijk om DivingDuck Design offertes te laten aanvragen voor het drukwerk bij diverse drukkerijen. DivingDuck Design werkt samen met diverse drukkers, maar ook aanleveren aan andere drukkerijen is mogelijk.


proefdruk

Na ontvangst van de proefdruk van de drukker, beoordelen we gezamenlijk het resultaat. Indien nodig heb ik daarover contact met de drukker en zorgen we ervoor dat je proefschrift er perfect uit gaat zien. Als iedereen tevreden is met het resultaat, geven we de drukker fiat om je proefschrift te gaan produceren en is het wachten op het spannende moment dat je boekjes geleverd worden!


Uiteraard is in overleg ook een andere werkwijze of tijdsplanning mogelijk.


omslag ontwerp
ontwerp intro-pagina's
voorstel vormgeving binnenwerk
ontwerp uitnodiging
ontwerp PowerPoint-template

Voor iedere ontwerpopdracht plant DivingDuck Design een boom via One Tree Planted,
zodat een persoonlijk en professioneel ontwerp ook een groen en verantwoord product is.